.

PASSARE

Passaren (eng. Pace stick) är ett utbildningshjälpmedel och används främst av specialistofficerare inom Försvarsmakten. Passaren används för att mäta ut steglängder, avstånd i formering och för att kontrollera exercisrörelser.

Internationellt är passaren även ett vedertaget befattningstecken och förs även i ceremoniella sammanhang för att påvisa senioritet, ansvar och särställningen inom förbandet.

Passaren har efter Försvarsmaktens införande av trebefälssystemet börjats nyttjats mer och mer, men är ingen nyhet i de svenska stridskrafterna. Tidigare nyttjades den bland annat inom artilleriet för att mäta ut och markera skjutriktningar vid inrättning av pjäser.

Den moderna passaren är gjord av två skänklar av trä, ihopmonterade med gångjärn och den kan justeras till olika avstånd (svenska mått är 25, 50, 62.5, 75 och 85 cm) med hjälp av mätaren. Passaren kan öppnas upp, s.k. öppen passare, motsvarande olika steglängder och mått. Den kan då hållas vid gångjärnet med ena skänkeln längs benet och den andra riktad framåt. Genom att snurra/vrida på passaren under marsch kan man få passaren att ”gå” längs med bäraren i rätt steglängd.

Passare och förvaltarpassare tillverkas i svart, rosenträ, brun eller ljus ek. Alla passare lackas och förses med mässing- eller förnicklad mässings beslag.

Någon kultur om förbandsfärger (träslag) eller beslag i mässing/förnicklad mässing, har inte hunnit växa fram eller reglementerats än. Utan avgörs av bärarens eget tycke och smak. Men av vår försäljning kan vi se trender, enligt nedan;
Armén -             Sprida skurar
Marinen -           Brun med mässings beslag
Flygvapnet -      Svart med förnicklade beslag
Skolor -              Rosenträ med mässings beslag (utbfv), Svart med förnicklade beslag (skolfv)
Högre stab -       Svart med mässings beslag

Tillagd i varukorgen